Studia nad muzyką Indonezji w Polsce i na świecie - Marzanna Popławska (Muzyka)
Etnomuzykologię przyjęło się uważać za dyscyplinę anty-kanoniczną, chociaż zdecydowanie nie można zaprzeczyć istnieniu stałych obszarów zainteresowań – zarówno badawczych, jak i edukacyjnych (Danielson 2007). Do takich stałych obszarów zalicza się muzyka indonezyjska, a zwłaszcza jawajska, która jako przedmiot badań funkcjonuje od czasów Jaapa Kunsta (pocz. XX w.). Jego prace z lat trzydziestych i czterdziestych położyły podwaliny pod subdyscyplinę studiów etnomuzykologicznych – studia nad muzyką indonezyjską oraz – w szerszym zakresie – nad sztukami performatywnymi Indonezji.