Kitap İncelemesi:Matematiksel İmha Silahları: Büyük Veri Eşitsizliği Nasıl Artırıp Demokrasiyi Tehdit Ediyor? - Nihal Kocabay-şener (Yeni Medya)
Matematiksel İmha Silahları: Büyük veri eşitsizliği nasıl artırıp demokrasiyi tehdit ediyor? (Weapons of Math Destruction) kitabının orijinali 2016 yılında yayınlanmış ve 2020 yılında Akın Emre Pilgir’in çevirisi ile Tellekt’ten yayınlanmıştır. Kitaba ilişkin değerlendirmeye geçmeden önce yazar Cathy O’Neil ile tanışalım.Cathy O’Neil bir veri bilimci. Harvard Üniversitesi’nde matematik doktorası yapan O’Neil, daha sonra özel sektörde veri bilimci olarak çalıştı. O’Neil için matematik bir tutku ve “gerçek dünyanın düzensizliğine karşı tertipli bir sığınak” (O’Neil, 2023: 13). Akademik hayattan finansal analist olarak sektöre geçen O’Neil, bu değişiklik için “matematiği soyut teorilerden pratiğe taşımıştım” olarak ifade ediyor. O’Neil’i bu kitabı yazmaya iten de veri ekonomisi ve matematiğin birlikteliği. Ama daha önemlisi buradaki sorunları fark etmesi. O’Neil, veri ekonomisine güç veren matematik tabanlı uygulamaların, yanılabilen insanların tercihlerine dayandığına dikkat çekiyor ve bu modellere “matematiksel imha silahları” (MİS) adını veriyor.