DİN FELSEFESİ ÜZERİNE - Mehmet Sait Reçber (Felsefe Dünyası)
‘Din felsefesi’ni tanımlamak sorunlarından birini tanımlamaktan çok dahazor görünmektedir. Konularına referansla din felsefesine kaplamsal (yatay) birtanım getirmek onun doğrudan ne olduğunu ifade edecek içlemsel (dikey) birtanım getirmekten daha kolaydır, ancak bunun ne kadar yeterli olduğu ayrı birsorudur. Din felsefesinin mahiyeti konusunda genel geçer bir uzlaşımın önündekizorlukların ötesinde böyle bir şeyi bizim açımızdan daha zor veya tartışmalı kılanhem dinî hem de felsefî açıdan farklı tarihsel, toplumsal ve kültürel koşullardaşekillenmiş görünen bu disiplinin kültürümüze transferinin veya adaptasyonundoğurabileceği muhtemel zorluklardır. Bu durumda, içinde bulunduğumuz bağlamıda dikkate alarak, ‘Din felsefesi nedir?’ şeklindeki bir soruyu iki aşamalıolarak yanıtlamak yerinde olacaktır. Bu amaçla öncelikle din felsefenin mahiyetineilişkin genel çözümlemeden ve değerlendirmeden sonra ‘kendimize özgü’bir din felsefesinin imkânını irdelemeye çalışacağım.