4-6 YAŞ KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİNİN ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ AÇISINDAN YETERLİK ALGILARI (ÇANKIRI ÖRNEĞİ) - Zeynep Yüksel (Dini Araştırmalar)

(untitled)
İlk çocukluk dönemi bireyin hayatında pek çok gelişim görevinin gerçekleştirilmesi açısından kritik bir dönemdir. Okul öncesi eğitimin, çocukların bu dönem gelişim görevlerini yerine getirmesine katkıları yadsınamaz. Okul öncesi din eğitimi ise dini ve ahlaki değerlerin aktarılması hususunda önem ifade etmektedir. Çalışma, okul öncesi din eğitimi veren 4-6 yaş Kur’an Kursu öğreticilerinin -Çankırı örneğinde- kullandıkları öğretim yöntemleri açısından kendilerini ne düzeyde yeterli hissettiklerini karma araştırma yöntemleriyle tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Doğan (2019) tarafından geliştirilen ‘4-6 yaş Kur’an Kursu öğreticilerinin yeterlilik algıları ölçeği’ kullanılmıştır. Çalışmada ölçeğin geçerlik testi yapılmış ve güvenirlik testi yinelenmiştir. Ölçeğin uygulanması sonucunda öğreticilerin yeterlik algıları düzeylerinin orta seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda ise katılımcılar tarafından 4-6 yaş Kur’an kursu projesinin önemine vurgu yapılmış ancak okul öncesi gelişim özellikleri, öğretim ilke ve yöntemleri ve eğitim formasyonu açısından kendilerinin geliştirilmeye ihtiyaçları olduğu ifade edilmiştir.