ESKİ CAMİLERİN KAYBOLAN GÜZELLİKLERİNDEN BİRİ: HÜSN-İ HAT LEVHALARI - Süleyman Berk (İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi)
Cami ve mescidlere,bulunması gelenek hâline gelen cami takımı ve mihrab yazısından başka, çevreninkültür ve maddî seviyesine göre hüsn-i hat levhaları da asılmıştır. Özellikle,selâtin camilerde yazı ve tezhip sanatı bakımından önemli eserler yer almıştır.Yakın zamana kadar, tarihî camilerimizden bazıları, âdeta birer “Hüsn-i Hat Müzesi”gibi idiler.Cami ve mescidlerinönemli güzelliklerinden olan bu eserler, topyekûn ilgisizlik ve hırsızlarıntasallutu sebebiyle yok denecek kadar azalmıştır. Kalabilen az sayıdakilevhalar da, koruma amaçlı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müzeyekaldırılmıştır.Son zamanlara kadar,eski camilerimizde görmeye alışkın olduğumuz bu âşina güzellikler, artık birer“yâd-ı mâzi” halini almış bulunmaktadır. Cami ve mescidlerin levhalarla dolueski halini bilenler için bugünkü durum bir hicrâna vesile olmaktadır. Tarihî camilerrestorasyona tabi tutulurken veya yeni camiler yapılırken, geleneksel yazılarındışında, klâsik sanatların günümüzdeki usta örneklerden de konulması sanatınyaşatılması açısından önemlidir. Tarihî kıymete hâiz her türlü eserintitizlikle korunması, aslında milletin kültür hâfızasının korunması anlamınataşımaktadır.