Gazali ve Bazı Dikkat Çekici Meseleler - İbrahim Çapak (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Gazâlî, İslam dünyasının yetiştirdiği en önemli mütefekkirlerden biridir. Hem fizik hem de metafizik alanla ilgili çeşitli eserler kaleme aldığı için bazen kelamcı, bazen mutasavvıf bazen de filozof olarak anılmıştır. Gazâlî, İhau’l-ulumiddin adlı eseri ile dini yeni- den ihya etme çabası içerisine girerek, Tehafütü’l-felasife isimli eseri ile Felasifeyi eleştiren, fıkıhla ilgili olan Mustasfa isimli eserinin başına yaklaşık 100 sayfalık mantık mukaddimesi ekleyerek, “Mantık bilmeyenin ilmine güvenilmez” diyen bir alimdir. Ayrıca Kıstasu’l-mustakim adlı eserinde mantığı ilahi kaynağa dayandıra Gazâlî, Batınileri Kur’an ayetlerinin anlamını mantığı yanlış kullanarak çarpıttıklarını ileri sürmektedir. Biz bu makalede Gazâlî’nin hayatına kısaca yer vererek, onun felsefe, kelam, tasavvuf, mantık ve fıkıh konusundaki görüşlerine yer vereceğiz.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 0.8px}span.s2 {letter-spacing: 0.3px}span.s3 {letter-spacing: 0.4px}span.s4 {letter-spacing: 0.1px}span.s5 {letter-spacing: -0.1px}span.s6 {letter-spacing: 2.2px}span.s7 {letter-spacing: 2.3px}span.s8 {letter-spacing: 1.4px}span.s9 {letter-spacing: 1.5px}span.s10 {letter-spacing: 2.0px}span.s11 {letter-spacing: 2.1px}span.s12 {letter-spacing: -0.3px}span.s13 {letter-spacing: -0.2px}span.s14 {letter-spacing: 1.1px}span.s15 {letter-spacing: 1.6px}span.s16 {letter-spacing: 0.7px}span.s17 {letter-spacing: 0.2px}