SEGMENTAL KANİN RETRAKSİYONUNDA PREFABRİKE LADANYİ SPRİNG VE REVERSE CLOSİNG LOOP’UN KARŞILAŞTIRILMASI - Hatice Kök; Yaşar Bedii Göyenç (Selcuk Dental Journal)
Çekimli vakalarda maksiller kaninlerin retraksiyonu ortodontik tedavinin esas safhalarından birisidir. Retraksiyon sonrasında kaninlerin doğru pozisyonda olmaları fonksiyon, estetik ve stabilite için önemlidir. Edgewise tekniğinde kaninler iki yolla retrakte edilmektedir. Birinci yöntem sürtünmeli yöntem olarak da adlandırılır, devamlı ark teli üzerinde kaninlere kuvvet uygulanması ile ark üzerinde gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise bölümlü arklar ve springler yardımıyla sürtünmesiz bir şekilde retraksiyon sağlanmaktadır. Sürtünmesiz sistem ile boşluk kapama yöntemi; bukkal segmental looplar veya retraksiyon springlerinin kullanımı yardımıyla bilinen M/F oranları oluşturmaya dayanmaktadır. Ayrıca optimum büyüklükte, nisbeten sabit ve önceden belirlenebilen kuvvetlerin salınımı öngörülmektedir. Çalışmanın amacı prefabrike Ladanyi springin, elde bükümü yapılmış olan reverse closing loop ile kıyaslanması, ankraj dişler ve kaninler üzerinde meydana gelen değişimleri değerlendirmektir.