Fasiyal Asimetrinin Ortodontik-Cerrahi Tedavisi: Vaka Raporu - Neslihan Ebru Şenışık; Selin Öğreten Tunçay (Selcuk Dental Journal)
Fasiyal asimetri farklı etyolojik sebeplerden kaynaklanabilir. Yüz asimetrisi üst yüze nazaran alt yüzü daha fazla etkiler. Fasiyal asimetrinin estetik görünüm açısından kabul edilemez olduğu erişkin vakalarda tedavi sıklıkla ortodontik ve ortognatik cerrahi tedavi kombinasyonu ile yapılır. Hasta memnuniyeti sağlamak için tedavi sonrası elde edilecek sonuç ile hasta beklentisinin örtüştüğünden emin olunmalıdır. Bu vaka raporunda, 20 yaşında fasiyal asimetri şikâyeti ile kliniğimize başvuran bayan hastanın ortodonti ve ortognatik cerrahi kombinasyonu ile tedavisi sunulmaktadır. Kombinasyon tedavisi, cerrahi öncesi ortodontik tedavi, ortognatik cerrahi ve cerrahi sonrası ortodontik bitirme olarak 3 fazda gerçekleştirilmiştir. Tedavi, sabit ortodontik tedavi ve tek çeneyi içine alan ortognatik cerrahi kombinasyonu ile yapılmıştır. Tedavi başında planlanan sonuçlara başarıyla ulaşılmış, vakaya hedeflenen fonksiyon ve yüz estetiği kazandırılmıştır.