TÜRKİYE’DE DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARININ VERİMLİLİK ANALİZİ: OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Haldun Soydal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşmenin hız kazandığı21.yüzyıl bilgi çağında, ekonomik, politik, gelir düzeyleri ve sosyal yapılarıbirbirinden farklılık gösteren ülkeler, daha hızlıbüyüme ve kalkınma çabasıiçine girmişlerdir. Gelişmişülkelerin sanayileşmesine paralel olarak geliştirdikleri teknoloji ve sermaye oluşumu, ulusal sınırlar dışına çıkmış, üretim, yönetim ve pazarlama yönünden uluslararasıyapıya kavuşmuştur. Gelişmişülkeler arasında oluşan bu yapı, bu ülkeleri yeni Pazar arayışlarına yöneltmiştir. Bu ülkelerden bazılarının hammadde, işgücü gibi çeşitli yabancıkaynaklara bağımlıolmalarıda yabancısermaye yatırımıgerçekleştiren ülkelerin, bu ülkelerdeki faaliyetlerinin gelişmesine neden olmuştur. Bu makalede öncelikle doğrudan yabancıyatırımlar hakkında bilgi verilmişve daha sonra da konu ile ilgili yapılmışbir uygulama çalışmasının detayları sunulmuştur.