SANKİ FELSEFESİ’NİN KANTÇI TEMELLERİ - Bahtinur Möngü (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmanın amacı, ‘nasıl oluyor da düşünürken tahrif edilmiş bir gerçekliği kullansak da pratik sonuç hala doğru oluyor?’ sorusunu açıklamaya çalışan ‘Sanki Felsefesi’nin Kantçı temellerini anlaşılır kılmaktır. Vaihinger eserinde mitlerin, dini inançların ve hatta bilimsel kavramların bir kurgu olduğunu ve insanoğlunun hakikat arayışında sık sık kurgulara başvurduğunu savunur. Hem bu düşünceyi örneklendirmek hem de kurguların yapısını anlaşılır kılmak için de Kant felsefesinden faydalanır. Kant’ın da sıkça başvurduğu kurgular ontolojik ya da teorik herhangi bir gerçekliğe sahip olmasalar da Kant’ın felsefesinde olduğu gibi ‘şey’leri anlamak için gereklidirler.