OKULÖNCESİEĞİTİM KURUMLARINA DEVAM EDEN ÇOCUKLARIN ANNELERİNİN EBEVEYNLİĞE YÖNELİK TUTUMLARI - Zarife Seçer; Nadir Çeliköz; Songül Yaşa (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaşgrubu çocukların annelerinin ebeveynliğe yönelik tutumlarıile bazıkişisel özelliklerinin ebeveynliğe yönelik tutumlarıüzerindeki etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırma, çocuklarıbağımsız anaokullarına devam eden 304 anne üzerinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasıiçin Annelere “Ebeveynliğe Yönelik Tutum Ölçeği-Anne Formu” uygulanmıştır. Elde edilen veriler, F testi, t testi ve Tukey testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, annelerin bir işte çalışıp çalışmamasının, eğitim düzeyinin ve sahip olduğu çocuk sayısınınebeveynliğe yönelik ilgilerini etkilediği bulunmuştur. Tartışma: Okulöncesi dönemde çocuğu bulunan annelerin ebevynliğe yönelik tutumlarının olumluya dönüştürülmesi, hem çocuğun gelişiminin desteklenmesine hem de annenin uyumunun arttırılmasına katkısağlayacaktır. Ayrıca bireysel bazda sağlanan bu yararın toplumsal gelişmeye de katkıgetireceği düşünülmektedir.