WILHELM SCHMIDT’TE AVCI-TOPLAYICILARIN TEK TANRICILIĞI - İ.hakkı Kaynak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
P.Wilhelm Schmidt, etnolojinin esas görevinin, insanlığın başlangıcına yaklaşmak ve insanlığın en eski dinini de keşfetmek olduğu düşüncesini sürdürürken etnoloji bilimine de bir görev yüklemektedir. Çünkü Schmidt’e göre etnoloji insanlığın maddi kültür öğelerinin yanında, dini öğeleri de incelemelidir. Etnoloji içerisinde kültür tarihi ekolü, insanlığın en eski kültür aşamasının avcı-toplayıcılar olduğunu bulmuştur. Bu avcı-toplayıcıkültürler aynızamanda Schmidt’e göre, insanlığın en eski dinini temsil edebileceğini kabul etmektedir. Schmidt, dünyanın dört bir tarafına yayılmışolan bu kültürlerde dini benzer öğeleri genişbir analizden sonra ortaya koymuştur. Bu ilkel kültürlerdeki temel ortak özellik yüce varlık inancının hakim olmasıdır. Bu Yüce Varlık yaratıcıdır. Ama aynızamanda ahlaki kanunlar koyan ve bu kanunlara insanların uymasınıisteyen bir yüce varlıktır. Bu insanlar Yüce Varlık’a dua,kurban ve seremonilerle yaklaşmaktadırlar.