COVID-19 SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM EĞİLİMİNİN ARAŞTIRILMASI - Hakan Eygü (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Covid-19 döneminde üniversitelerde zorunlu olarak verilen uzaktan eğitim ile öğrencilerin uzaktan eğitime eğilimini belirlemektir. Araştırmada kullanılan veri seti, bir anket yardımıyla elde edilen yatay kesitten oluşan bir nitel araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini devlet üniversitelerinde öğrenim gören 5574 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, basit tesadüfi örnekleme ve tabakalı örnekleme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin uzaktan eğitime eğilimini etkileyen sosyodemografik ve ekonomik faktörlerini belirlemek için probit regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda seçilen değişkenlere göre üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik eğilimleri cinsiyet, medeni durum, yaş, üniversite yeri, ikamet yeri ve aile ortalama aylık geliri gibi bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterirken, üniversitenin teme bilim dalı, aile ikame yeri ve öğrencinin aylık harcaması için anlamlı farklılık belirlenmemiştir