Farklı kalınlıklardaki CAD-CAM materyallerinin opalesans ve kontrast oranlarının karşılaştırılması - Seda Yıldızlar; Tuba Yılmaz Savaş (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı kimyasal kompozisyona sahip çeşitli kalınlıklardaki üç farklı CAD-CAM materyalinin opalaseans parametresi (OP) ve kontrast oranının (CR) karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Doksan adet A2 renkte örnek; lösitle güçlendirilmiş feldspatik seramik (LS, G-Ceram), lityum disilikat seramik (LD, IPS e.max CAD) ve rezin nano seramik (RN, Lava Ultimate) CAD-CAM bloklardan 0,5 mm, 0,7 mm ve 1 mm kalınlığında olacak şekilde hazırlandı (n=10). Renk ölçümleri siyah ve beyaz arka planlar üzerinde bir spektrofotometre ile gerçekleştirilerek CIE L*a*b* verileri kaydedildi. Örneklerin OP ve CR değerleri hesaplandı. İstatistiksel analiz iki yönlü ANOVA ve Bonferroni testleri ile yapıldı (α=0,05). Bulgular: Materyal ve kalınlık temel etkisi ile materyal ve kalınlık etkileşimi OP ve CR için önemli bulundu (P