Geçmişten Günümüze Kadın Kütüphaneleri ve İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi - Fatmagül Berktay (Türk Kütüphaneciliği)
Tarihi yapanların kadınlar ve erkekler olduğu herkesin malumu; ama tarihi yazanlar kadınlar olmadığı için onların çabaları, kaygıları, özlemleri tarihte pek az yer alır. En azından çok uzun bir süre böyle oldu. Bu yüzden de kadınların yüzyıllar boyunca verdikleri mücadelelerin sürekli kazanımlara dönüşmesi mümkün olmadı. Geçmişte yaşananların, çekilen acıların ve harcanan çabaların unutulmaması, sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için kalıcı bir belleğe ihtiyaç vardır. Kadınların dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kendi belleklerini oluşturmaları özgürlük mücadelesi açısından belirleyici önemdedir. Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadın tarihini araştırmak isteyenler için gerekli malzemeyi toplayarak, sürekli genişleterek ve kullanıma sunarak geçmişte harcanan çabaların boşa gitmemesine, büyükannelerimizin yapıp ettiklerinin ve seslerinin izinin sürülüp görünür/duyulur kılınmasına katkıda bulunurken aslında sadece kadınlar için değil, toplumun tümü için daha özgür bir gelecek inşa edilmesinin zeminini hazırlamaktadır.