نقدی بر روش‌های افتراقی‌سازی (تخصصی‌سازی) در رسیدگی‌های عادلانه به جرائم فنی و تخصصی (مطالعة موردی: نمونۀ جرائم علیه محیط زیست) - امیر فلک الدین; مسعود قاسمی; یزدان نصرتی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
پیروی از روش‌های افتراقی‌سازی (تخصصی‌سازی) در علم حقوق جزا امری لازم و ضروری است که در بسیاری از نظام‌های حقوقی دیگر محقق شده است. یکی از حوزه‌‌هایی که باید افتراقی‌سازی آیین دادرسی کیفری در قلمرو آن تجلی پیدا کند جرائم فنی و تخصصی است که نگارندگان این پژوهش به بررسی جرائم سبز، به‌منزلۀ یکی از مصادیق آن، مبادرت ورزیده‌اند. در این تحقیق این نتایج حاصل شد که در نظام حقوقی ما جلوه‌‌هایی از افتراقی‌سازی درخصوص رسیدگی به جرائم فنی و تخصصی در قالب دادسرای تخصصی مشاهده‌‌ می‌‌شود، اما از این نظر که هنوز هم تروریسم ‌‌زیست‌محیطی در نظام حقوقی ما به‌صورت مستقل جرم‌‌انگاری نشده تا دادرسی آن نیز تخصصی شود و مقررات ویژه‌‌ای را به خود بگیرد، در نظام تقنینی ما ضعفی جدی مشاهده می‌‌شود. علاوه‌‌بر جلوه‌‌ها، پیش‌‌بینی بایسته‌‌هایی هم‌چون لزوم گسترش تشکیل دادسراهای تخصصی سبز و دادگاه‌‌های تخصصی و حذف دادگاه‌‌های اختصاصی در رسیدگی به جرائم سبز، استفاده از قضات و ضابطان متخصص، پلیس ویژۀ محیط ‌زیست و آموزش مستمر آن‌‌ها، و شناسایی حق اقامۀ دلیل و اعتراض به آرا برای سمن‌‌های سبز می‌‌تواند در افتراقی‌سازی رسیدگی به جرائم سبز و تحقق اهداف سیاست جنایی مؤثر واقع شود.