Interaktywna twórczość Grahame’a Weinbrena jako szczególny przypadek sztuki filmowej - Anna Żakiewicz (Kwartalnik Filmowy)
Grahame Weinbren, mało znany w Polsce amerykański artysta nowych mediów, jest twórcą kina interaktywnego. Od 1986 r. zrealizował pięć prac (The Erl King, Frames, March, Sonata, Tunnel), w których widz ma możliwość ingerowania w dzieło i nadawania mu coraz to innej formy. Ponadto Weinbren jest autorem trzech filmów edukacyjnych będących zarazem filmowymi interpretacjami znanych dzieł malarskich wybitnych artystów epok minionych – Rubensa, Turnera i Kandinskiego. Ostatnie dzieło Weinbrena, Still Life with Banquet, jest dyskusją z holenderskimi i hiszpańskimi twórcami martwych natur namalowanych w XVII w. przez zestawienie ich ze współczesnymi odpowiednikami wykonanymi w technice filmowej i towarzyszącymi rzeczywistemu bankietowi. W latach 2005-2007 pojawiły się plany stworzenia przez Weinbrena filmowej interaktywnej interpretacji obrazu Witkacego Bajka – Fantazja z 1921 r., jednak z powodu braku funduszy projekt ten pozostał w sferze fantazji.