Sınıf öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme ile ilgili yeterliklere ilişkin algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Durmuş ÖZBAŞI; Nükhet ÇIKRIKÇI-DEMİRTAŞLI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme ile ilgili yeterlik göstergeleri bakımından kendilerini nasıl algıladıklarını, çeşitli değişkenler açısından saptamaktır. Çalışma grubunu, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, Çanakkale ilinde görev yapmakta olan 183 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri araştırma sürecinde geliştirilen 17 maddelik sınıf içi öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme ile ilgili yeterlik göstergelerinde kendilerini değerlendirmeye olanak veren anket ile elde edilmiştir. Öğretmenlerin öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme ile ilgili yeterlik göstergelerindeki algıları; öğretmenlerin cinsiyeti, hizmet yılı, en son mezun olunan eğitim kurumunun türü ve okuttukları sınıf mevcudu değişkenleri arasındaki ilişki Cramer V katsayısı ile saptanmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme yeterlik göstergelerinde kendilerini ne denli yeterli bulduklarına ilişkin algıları ile hizmet süreleri, en son mezun olunan eğitim kurumu ve okuttukları sınıf mevcudu arasında manidar düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır.