Sosyolojik Açıdan Yeni Çağ Alman Edebiyatı - Ali Osman Öztürk (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Selçuk Ünlü’nün 1993 tarihli kitabı önemli bir boşluğu doldurma potansiyeli taşımaktadır. Sosyolojik açıdan Türkçe yeni bir edebiyat tarihi. Bu çalışma daha önce 1989’da “Genel Çizgileriyle Sosyolojik Açıdan Alman Edebiyatı (1700-1850)” başlığıyla yayınlanmış olan ve sadece 150 yıllık bir dönemi ele alan özet çalışmanın yeniden gözden geçirilmiş ve genişletilmiş halidir. Perspektif geniş tutularak, yazarın kendi ifadesiyle edebiyatın zeminini oluşturan sosyolojik ve tarihi şartları tanıtmak ve eser-devir münasebetlerini kavrama amacı ön plana alınmıştır. Bu tür kompakt ve bilgilendirici öz bir edebiyat tarihi kitabına halâ gereksinim vardır. Ünlü’nün bu kitabının görsellik ve sistematik açısından genişletilerek, yeni kuşak öğrencilerin algı düzeyine hitap edebilecek şekilde geliştirilmesi gereklidir.