تأثیر تنش خشکی ملایم آخر فصل رشد بر ویژگی‌های زراعی ارقام گندم - اکبر قندی; امیرهوشنگ جلالی (تولید گیاهان زراعی)
به منظور بررسی تأثیر تنش خشکی در آغاز ظهور سنبله‌ها بر عملکرد و اجزای عملکرد هشت رقم گندم، پژوهشی در سال 1387 در دو منطقه اصفهان و اردستان با استفاده از آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد که در آن دو تیمار آبیاری معمول و تنش خشکی آخر فصل عامل اصلی، و هشت رقم گندم عامل فرعی را تشکیل دادند. در منطقه اصفهان و در شرایط رطوبت کافی، لاین امید بخش SW-82-9 و رقم پیشتاز به ترتیب با عملکرد¬های 10500 و 10630 کیلوگرم در هکتار به طور معنی¬دار عملکرد بیشتری نسبت به سایر ارقام تولید نمودند، اما در شرایط تنش خشکی به ترتیب 8 و 9/14 درصد افت عملکرد داشتند. افت عملکرد لاین امید بخش SW-82-9 و رقم پیشتاز در شرایط تنش خشکی در منطقه اردستان به ترتیب معادل 3/16 و 8/15 درصد بود. در شرایط تنش خشکی در دو منطقه اصفهان و اردستان، تعداد دانه در سنبله و شاخص برداشت لاین امید بخش SW-82-9 به ترتیب برابر بود با (8/33 و 3/28) و (49/0 و 44/0). شاخص تحمل به تنش در منطقه اصفهان دامنه¬ای از 71/0 تا 34/1 و در منطقه اردستان دامنه¬ای از 56/0 تا 22/1 داشت. با توجه به نتایج هر سه شاخص، تحمل به تنش، شاخص میانگین تولید و میانگین هندسی عملکرد، لاین امید بخش SW-82-9 در شرایط تنش خشکی آخر فصل رشد، می¬تواند عملکرد مشابه رقم پر محصولی مثل پیشتاز داشته و بنابراین پتانسیل کشت در دو منطقه اصفهان و اردستان را دارا می¬باشد.