Koronavirüs Salgını ve Toplumsal Değişme: Doğa, Minopticon, Thanatos, Mustafa Solmaz, Çizgi Kitabevi, 2023, 224 Sayfa, ISBN 9786253960872 - Abdulkadir İnce (Mukaddime)

(untitled)
Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılının Aralık ayında ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından kısa bir zaman dilimi içerisinde tüm dünyaya yayılan, bilimsel adıyla SARS-CoV-2, hastalık tanımlamasıyla Covid-19, yani “yeni tip Koronavirüs” sebebiyle 12 Mart 2020 tarihinde “pandemi” ilan etmiştir. Koronavirüs kaynaklı oluşan salgının en büyük etkisi hiç şüphesiz ki milyonlarca insanın hastalığa yakalanmasının ardından on binlerce insanın ölümü olmuştur. Ancak bu durumun yanı sıra küresel bir salgın anlamına gelen pandeminin ilanı, toplumsal hayatın her alanında önemli değişimler yaratmıştır. Virüsün yayılımının azaltılabilmesi, hastalığın ve bulaşın engellenmesi amacıyla alınan ulusal ve uluslararası tedbirler, herkesin söz konusu salgından farklı şekillerde de olsa etkilenmesine sebep olmuştur. Bu çalışmada, merkezi problemi pandemi şartlarının yarattığı toplumsal değişimler olan “Koronavirüs Salgını ve Toplumsal Değişme: Doğa, Minopticon, Thanatos” kitabının incelemesi yapılmaktadır. Söz konusu kitap Doç. Dr. Mustafa Solmaz tarafından yazılmış ve ilk basımı Ekim 2023’te Çizgi Kitabevi tarafından yapılmıştır. Kitap, en genel anlamıyla Koronavirüs salgının pandemiye dönüşmesi ve pandemi şartlarının oluşturduğu toplumsal değişme unsurlarını konu edinmektedir.