Abdullah b. Cahş’ın Hayatı ve İslam’a Hizmetleri - Mustafa Havyar (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber’in İslâm davetine olumlu yanıt vererek Müslümanların öncülerinden olan sahâbe, ona gösterdikleri bağlılık, teslimiyet ve verdikleri destekleri nedeniyle İslâm dininde önemli yere sahiptir. İslâm’ın yayılmasından doğru anlaşılmasına kadar pek çok alanda sahâbenin üstün hizmetleri tarihteki yerini almakla kalmamış, sevgi ve saygı gösterilen şahsiyetler olarak daha sonra gelenler için örnek olmuştur. Büyük bir kısmı yaşadığı şirk hayatından kurtularak yeni bir hayata kavuşmuş, Hz. Peygamber’den öğrendikleri İslâm’ı, en güzel şekilde yaşama gayreti içerisinde olmuşlardır. Bu çalışmada, asr-ı saadet döneminde yaşayan ve genç yaşta sahâbe içerisinde yerini alan Abdullah b. Cahş’ın hayatının araştırılması hedeflenmiştir. Nitekim Abdullah, Allah’a ve Rasulüne olan imanı gereği her şeyini geride bırakıp hicret eden, İslâm’ın yeryüzüne hâkim olması uğruna şehid olmayı arzulayarak mücadeleden geri durmayan bir sahâbidir.