Z dziejów Ochotniczej Straży Pożarnej w Zborowskim (1923–2023) - Jarosław Stulczewski (Zeszyty Wiejskie)
Ochotnicza Straż Pożarna w Zborowskim (obecnie gmina Zduńska Wola) zapoczątkowała swoją działalność w roku 1923 i obejmowała ona swoim zasięgiem miejscowości: Czartki, Laskowiec i Zborowskie. W 1935 r. stanęła we wsi, pobudowana z betonowych pustaków, strażnica. Jednostkę przed wybuchem wojny tworzyli katolicy i ewangelicy. Liczyła 12 członków czynnych (1938) i nie zaprzestała swojej działalności w czasie okupacji niemieckiej. Jako jedna z pierwszych jednostek na tym terenie straż w Zborowskim w pierwszych miesiącach 1945 r. podjęła na nowo działalność. W 1960 r. wzbogaciła się o motopompę. Z roku na rok aktywność straży słabła i znacząco się ograniczała do niezbędnego minimum. U progu XXI w. jednostka stała na granicy upadku i likwidacji. W kolejnych latach nastąpiły jednak pozytywne zmiany w funkcjonowaniu straży. W 2005 r. pozyskano pierwszy lekki samochód pożarniczy, a kolejne działania, których celem było zwiększenie taboru oraz wyposażenia ratowniczo-gaśniczego, doprowadziły 14 XII 2009 r. do wpisania straży do krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego. 13 V 2023 r. zorganizowano uroczystości 100-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Zborowskim. Jednostka liczy dziś 40 osób.