ارزیابی عملکرد دانه با توجه به تغییرات اجزای عملکرد و شاخص‌های رشد در گندم (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور مطالعه میزان عملکرد دانه، اجزای عملکرد و مقادیر شاخص‌های رشد در گندم، آزمایشی در سال 86-1385 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با پنج رقم به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. ارقام مورد مطالعه شامل زاگرس، تجن، کوهدشت، دوروم و لاین N81-18 بودند. پس از رسیدن گیاهان به مرحله رشدی مورد نظر (پنجه‌زنی، ساقه‌دهی، آبستنی، گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیک)، صفات وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، وزن خشک اندام هوایی و سطح ‌برگ با برداشت 15 بوته به‌طور تصادفی از هر کرت اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که لاین N81-18 به‌دلیل داشتن حداکثر ماده خشک برگ، سرعت رشد محصول (CGR)، سرعت رشد نسبی (RGR) و سرعت جذب خالص (NAR) نسبت به دیگر ارقام از وضعیت بهتری برخوردار بود. اختلاف آن با سایر ارقام در سطح 5 درصد معنی‌دار بود. از لحاظ اجزای عملکرد نیز لاین N81-18 و رقم کوهدشت به‌ترتیب دارای بیشترین و کمترین تعداد دانه در سنبله بودند.