Recepcija Ivana Illicha u Hrvatskoj - Bernard Hostić; Ivana Skuhala Karasman (Bogoslovska Smotra)
Članak donosi recepciju djela mislioca hrvatskog porijekla Ivana Illicha (1926. – 2002.) u Hrvatskoj. Illich je bio svjetski poznati filozof koji se bavio kritikom modernog, industrijskog društva i s njim povezanih institucija obrazovanja i medicine. Teme njegova proučavanja također su bile vezane i uz teologiju, gender problematiku, ekologiju te socijalnu i lingvističku antropologiju. U prvome dijelu rada, donosimo Illichev kratak životopis i temeljne ideje koje stoje iza njegove kritike i teorije društva. Drugi, središnji dio rada podijeljen je na tri potpoglavlja koja prikazuju prijevode Illichevih djela i eseja, tekstove s iscrpnom i izravnom tematizacijom Illichevih ideja ili životnog puta te ostalu sporednu recepciju. Posljednje poglavlje donosi zaključni osvrt u kojem smo došli do saznanja da je hrvatska recepcija Illicha do posljednjih petnaestak godina bila veoma slaba. Ipak, nakon toga primjetan je sve veći broj djela koja tematiziraju Illicheve ideje, no neka od područja njegove misli i dalje čekaju na otkrivanje i istraživanje.