ULOGA ODLUKA SAVETA BEZBEDNOSTI UN U STVARANjU MEĐUNARODNOG PRAVA - Tatjana Milić (Srpska Politička Misao)
Uloga odluka organa Ujedinjenih nacija (UN) u stvaranju međunarodnog prava uglavnom se razmatra kao uticaj na formalne izvore međunarodnog prava. U tim okvirima promišljanja odluke Saveta bezbednosti UN (SBUN) samo posredno doprinose nastanku ili promeni međunarodnog prava, dok je njihov neposredni pravnostvaralački efekat ograničen na konkretnu situaciju na koju se odnosi. SBUN je usled promena u međunarodnim odnosima napravio iskorak ka stvaranju opštih međunarodnopravnih normi. Zato smo odlučili da razmotrimo kako doktrina međunarodnog prava vidi domete tog legislativnog uticaja. Rad analizira tačke sporenja doktrine i razmatra neposredni pravnostvaralački uticaj odluka SBUN iz ugla međunarodnopravnog subjektiviteta međunarodnih organizacija. Zaključak autora je da je legislativna aktivnost SBUN stvarnost koja otvara mogućnost razvoja UN kao subjekta međunarodnog prava, ali istovremeno preti da poremeti temelje međunarodnopravnog poretka.