ŞEHDÎ OSMAN EFENDİ’NİN HÂDİM KÜTÜPHÂNESİ’NE VAKFETTİĞİ KİTAPLAR - İzzet Sak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
OsmanlıDevleti’nin kuruluşve yükselme dönemlerinde eğitim ve öğretim kurumlarıdaha çok büyük merkezlerde yoğunlaşmışiken, bu durum XVII. yüzyıldan itibaren değişmeye ve Anadolu’nun küçük köylerine kadar yaygınlaşan bir medreseleşme hareketi başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak büyük merkezlerde ve bilhassa İstanbul’da biriken kitap külliyatlarınıAnadolu’ya aktarma girişimleri görülmektedir. İleri gelen devlet adamlarıAnadolu’daki küçük kasaba ve köylere varıncaya kadar medreseler, kütüphaneler yaptırmışlar ve bunlarıdesteklemek için kitaplar vakfetmişlerdir. İşte bunlardan birisi de Divân-ıHümâyûn Hâcegânından Şehdî Osman Efendi’dir. Bu makalede Şehdî Osman Efendi’nin Hadim Kütüphanesi’ne vakfettiği kitaplardan bahsedilecektir. Ancak konuya geçmeden önce Hadim, Ebû Sa’îd Muhammed Hâdimî ve Hadim Kütüphanesi hakkında kısaca bilgi vermenin faydalıolacağıkanaatindeyiz