Üniversite öğrencilerinin kariyer farkındalığı ile iş bulma kaygısı arasındaki ilişki - Omer Faruk Tutar; Burak Oner (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, spor bilimleri alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin kariyerlerine yönelik mesleki farkındalıkları ile iş bulma kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni ile tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2022-2023 eğitim öğretim yılında, Munzur Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesine bağlı bölümlerde öğrenim gören 225 erkek, 134 kadın olmak üzere toplam 359 gönüllü öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veriler, kişisel bilgi formu, “Spor Bilimleri Öğrencilerine Yönelik Mesleki Kariyer Farkındalık Ölçeği” ve “Spor Bilimleri Öğrencilerinin İş Bulma Kaygısı Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Katılımcılardan toplanan verilerin istatistiksel analizinde, SPSS 25 programı kullanılmıştır. Öncelikle analize dahil edilen verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol edilerek normallik sınaması yapılmıştır. Daha sonra, verilerin normal dağıldığı varsayımı kabul edilerek parametrik analizlerden independent sample t test, one-way Anova ve Pearson korelasyon testleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların cinsiyet, sınıf ve bölüm değişkenlerine göre mesleki kariyer farkındalık ve iş bulma kaygısı puanları arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Buna karşın, korelasyon analizinden elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin iş bulma kaygısı ile mesleki kariyer farkındalıkları arasından negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kariyerlerine yönelik farkındalık düzeyleri artan spor bilimleri öğrencilerinin iş bulma kaygılarının azaldığı tespit edilmiştir.