الگو هزینه تعویض در مدیریت زنجیره تأمین - وحید ناصحی فر (مدیریت زنجیره تأمین)
هزینه تعویض، هزینه از دست دادن طرف تجاری بوده و با هدف جذب و حفظ طرف مقابل در تمام زنجیره تأمین از جذب و حفظ تأمین‌کننده گرفته تا بازاریابی و فروش و جذب و حفظ مشتری، کاربرد دارد. هزینه‌تعویض در هر دو بازاریابی صنعتی که در برگیرنده بازاریابی تجاری(B2B= Business to Business) است و بازاریابی مصرفی(B2C= Business to Consumer) نیز کاربرد داشته ولی در این مقاله به جهت ویژگیهای میدان تحقیق و مورد مطالعه به بازاریابی صنعتی پرداخته شده است. اهمیت هزینه‌تعویض در حفظ ذینفعان شامل تأمین کنندگان، خریداران و واسطه‌ها بوده و از جهت دیگر کسب منافع و سود را به همراه دارد. عوامل مختلفی در تعیین هزینه‌تعویض نقش داشته که در این مقاله به آن پرداخته شده است. همچنین، مطالعات مشابهی در تحقیقات قبلی انجام شده ولی الگو جامعی تاکنون ارائه نشده است. هدف این تحقیق استخراج الگوی هزینه‌تعویض بوده و از روش کیفی – کیفی استفاده شده است. در روش کیفی اول بر اساس روش فراترکیب از ادبیات و پیشینه تحقیق تعداد 113 کدباز، 29 کد محوری و 6 کد انتخابی استخراج گردید. سپس در روش کیفی دوم بر اساس روش تحلیل مضمون به کمک مصاحبه های انجام شده تعداد کدهای باز به 87 کد تقلیل یافته و بازنگری کدهای استخراجی در جهت بومی‌سازی و استفاده کاربردی، انجام شده است. به منظور اعتبار سنجی و بررسی پایایی هر دو روش از پایایی بین دو کدگذار استفاده شده و در الگوی نهایی بصورت شبکه مضامین الگوی هزینه‌تعویض در بازاریابی صنعتی و زنجیره تأمین شامل ابعاد (1) متغیرهای محیطی(2) متغیرهای راهبردی (3) متغیرهای تجاری (4) هزینه‌تعویض فایده‌ای (5) هزینه‌تعویض فنی و (6) هزینه‌تعویض رفتاری، استخراج شده است.