تأثیر آموزش بهداشت خواب بر اساس درمان شناختی- رفتاری بر کیفیت خواب و شدت سردرد بیماران مبتلا به میگرن - نوشین خنده رو; سیداحمد محمودیان; پرستو گلشیری (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: درمان شناختی- رفتاری در مورد اختلالات روان‌پزشکی و چندین وضعیت طبی از جمله اختلالات خواب کاربرد دارد. هدف مطالعه، یافتن ارتباط معنی‌دار بین بهبود کیفیت خواب و شدت سردرد میگرن با استفاده از درمان شناختی- رفتاری بوده است.روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر از نوع کار آزمایی بالینی است که بر روی 80 بیمار مبتلابه میگرن، مراجعه‌کننده به مراکز سلامت ابن‌سینا و بیمارستان امین شهر اصفهان طی سال 1398 انجام شده است. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 40 نفره مداخله و شاهد تخصیص یافتند و گروه مداخله 5 جلسه آموزش درمان شناختی- رفتاری به شیوه سخنرانی و بحث و گفتگو و با هدف شناخت مکانسیم خواب و بهبود و ارتقاء آن دریافت نمودند. قبل و سه ماه پس از اتمام مداخله‌ی مقیاس درد (Visual Analog Scale) VAS، تعداد روزهای سردرد طی سه‌ماه گذشته، تعداد حملات در سه ماه گذشته، پرسش‌نامه‌های استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ و میداس توسط بیماران تکمیل شد.یافته‌ها: پس از انجام مداخلات، نمره‌ی کلی کیفیت خواب، بهبود معنی‌داری در گروه مداخله نشان داد (همگی 0/001 > P). همچنین مؤلفه‌های میزان بازدهی، کیفیت ذهنی خواب، تأخیر در بخواب رفتن و اختلالات خواب به طور معنی‌داری در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد بهبود یافته بود (0/001 > P). همچنین در تعداد روزهای سردرد و تعداد حمله در یک ماه گذشته در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری نشان داده شد (هر دو 0/02 = P).نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر، اثربخش بودن آموزش بهداشت خواب به شیوه‌ی درمان شناختی- رفتاری بر کیفیت خواب و شدت سردرد بیماران میگرن را نشان داد.