ЛІДЕРСТВО ЯК ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК СТАНОВЛЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ КРАЇНИ - О. С. Кметь (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління)
У статті розглянуто концептуальні підходи до понять «лідер» та «лідерство» в системі теоретико-практичних поглядів різних наукових шкіл в історичній ретроспективі. Розглянуто теорії лідерства, що спираються на особистісні якості лідера. Обґрунтовано актуальність проблеми лідерства як важливого чинника становлення конкурентоспроможної економічної системи країни. Оцінені сучасні прикладні підходи до урахування лідерства в умовах підвищення ефективності організацій усіх видів діяльності та форм власності. А отже, необхідність посилення лідерства та управлінських навичок, а також постійне навчання й розвиток, як ефективної тактики досягнення організаційної гнучкості. Виділено кілька основних груп факторів управлінської свідомості, що виступають причинами проблем неефективного лідерства в організації. Досліджено кореляцію між причинами неефективного лідерства та проблемами, що виникають в організації. Обґрунтована система лідерських компетенцій з урахуванням аспектів неефективного лідерства, яка є невід’ємною частиною ефективного лідерства в умовах глобалізаційних процесів. Доведено необхідність переосмислення ролі лідерства як необхідної умови підвищення конкурентоспроможності підприємств зокрема та соціально-економічної системи країни в цілому.