Origen, difusión y comercialización del material Montessori en el primer tercio del siglo xx - Mª José Martínez Ruiz-Funes; José Pedro Marín Murcia (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Títol : Origen, difusión y comercialización del material Montessori en el primer tercio del siglo xx Al llarg dels anys, s’han desenvolupat molts estudis sobre els materials utilitzats a l’ensenyament. Algunes investigacions estan orientades a presentar fonts que ens permetin l’estudi sistemàtic d’aquests elements. Amb el desenvolupament comercial de la producció de materials didàctics assistim, des de finals del segle xix, a la gènesi i el creixement de manufactures destinades als entorns educatius. Aquestes manufactures generen fluxos de producció i comercialització que, de vegades, determinen la posada en marxa d’innovacions pedagògiques. D’altra banda, el material associat a determinats mètodes d’ensenyament s’ha convertit, en diferents moments, en senyal d’identitat de molts d’aquests mètodes. Ha servit per difondre metodologies didàctiques i, a vegades, se’ls ha presentat com a insígnia. El mètode Montessori i la seva difusió constitueixen un exemple clar d’aquest tipus de pràctiques. En aquest treball s’estudia la introducció del mètode Montessori a diferents països, l’establiment de patents i els catàlegs del material. La internacionalització del mètode i els interessos comercials que hi estan associats són objecte d’anàlisi a través de diferents fonts.