ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПЛАСТИКИ МІТРАЛЬНОГО КЛАПАНА З ПРИВОДУ ЙОГО НЕДОСТАТНОСТІ ВНАСЛІДОК ПОРУШЕННЯ ЦІЛІСНОСТІ ХОРДАЛЬНО–ПАПІЛЯРНОГО АПАРАТУ - О. О. Bohlshak; V. І. Мnishenko; О. М. Тrembovetska; V. М. Beshlaga; К. V. Pukas; V. V. Popov (Клінічна хірургія)
Проаналізовані віддалені результати пластичної корекції недостатності мітрального клапана (НМК) з порушенням цілісності хордально–папілярного апарату у 201 пацієнта. У 67,7% пацієнтів, крім пластики мітрального клапана (МК), виконані супутні хірургічні процедури. Віддалені результати вивчені у 95,5% хворих у строки спостереження у середньому (6,5 ± 2,8) року. У 79,2% пацієнтів відзначені хороші й задовільні результати, у 16,6% – незадовільні, 4,7% хворих померли у віддаленому періоді. Найбільш сприятливі віддалені результати спостерігали при вихідному ураженні тільки задньої стулки МК – у 81,5% пацієнтів, при ураженні тільки передньої стулки – у 61,1%. Пластика МК є надійним способом корекції НМК.