Kemal Tahir'in Devlet Ana Romanından Hareketle Göre Edatının Söz Dizimindeki Kullanılışı Ve Anlam Özellikleri - Mustafa Toker; Muhsin Uygun (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkçede kelimeler üç grupta incelenmektedir: İsimler, fiiller ve edatlar. Edatlar, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarından beri cümle kuruluşuna katılan, kelimeler arasında çeşitli anlam ilişkileri kuran görevli kelimelerdir. Bu gramer kategorisi cümle içinde "edat grupları"nı oluşturmakta ve cümlede zarf, sıfat ve isim görevi yapmaktadır. Anlamsal olarak bakıldığında bu kelime türünün cümleye sebep, miktar, durum vb. anlamlar kattığı görülmektedir. Bu çalışmada, Kemal Tahir'in Devlet Ana adlı romanından hareketle, "göre" edatının kullanımı ve cümle içindeki anlam özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.