Üniversite Sıralamasında Akademik Teşvik Puanlarının Kullanılması: Devlet Üniversiteleri Fakülteleri Sıralaması [DÜS-2018] - Cemil Yücel; Cünety Belenkuyu; Engin Karadag (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
DevletÜniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması [DÜS] ilk olarak 2016 yılındagerçekleştirilmiş olup araştırma 2017 ve 2018 yıllarında tekrarlanmıştır. DÜS’untemel amacı, devlet üniversitelerini ve fakültelerini akademik teşvik puanlarıtemelinde sıralayarak üniversite yönetimlerine farklı bir veri kaynağısağlamaktır. DÜS Türkiye’deki devlet üniversite ve fakültelerini akademikteşvik performanslarına göre sıralamaktadır. Sıralamasında, üniversitelerinakademik teşvik komisyonları tarafından onaylanan puanlar ile YÖK tarafındanyayınlanan öğretim üyesi verileri kullanılmıştır. Sonuçlar; Fakülte türlerininpuanlarının ortalamaları sıralandığında en yüksek puan ortalamasına sahip ilküç fakülte türü; (i) Su Ürünleri, (ii) Eczacılık ve (iii) Orman Fakültelerine aittir. Devlet üniversiteleri akademikteşvik sistemi temelinde sıralandığında ilk beş üniversitesi; (i) İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, (ii) İskenderun Teknik Üniversitesi, (iii) Ege Üniversitesi, (iv) Hacettepe Üniversitesi ve (v) Akdeniz Üniversitesi’dir.