Sözlü Kültürden Dijital Kültüre Hikâye Anlatımı: Youtuberlar Üzerine Kültürel Bir Çözümleme - Nil Çokluk; Yunus Emre Ökmen (Selçuk İletişim)
İnsanın en temel güdülerinden biri anlama ve anlatma ihtiyacıdır. Sosyal bir varlık olarak insan, iletişim kurmak için başka insanlara ihtiyaç duymaktadır. Duygu ve düşüncelerini bir şekilde diğer insanlara iletmek istemektedir. Bu durum insanın hikâye anlatma ve dinleme ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Kültür dönemlerinden ilki olan sözlü kültür döneminde kültürün taşıyıcısı olarak geleneksel hikâye ve anlatıcıları vardır. Buna karşılık bugün içinde bulunulan dijital dönemde dijital hikâyeler ve dijital hikâye anlatıcıları ortaya çıkmış ve kültürü bu yapılar şekillendirmeye başlamıştır. Çalışmanın amacını, geleneksel hikâye ve dijital hikâye anlatıcılığı arasında yaşanan değişimin kültürel dönüşümle karşılıklı ilişkisini incelemek oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, kültürün dönüşümüyle hikâye anlatıcılığında ne gibi değişiklikler olmuştur, anlatıcılar ve içerikler bu değişimden nasıl etkilenmiştir, kullanılan teknoloji hikâye anlatıcılığını etkilemekte midir, dijital hikâye anlatıcılığına kültürün katkısı nedir, gibi sorulara yanıt aranmıştır. Çalışma, geleneksel ve dijital hikâye anlatıcılığının unsurları doğrultusunda Youtube hikâye anlatıcılarının hikâyelerini kültürel yönden karşılaştırmalı bir şekilde çözümlemeyi hedeflemiş, böylelikle hikâye anlatımı ve kültürel unsurlar arasındaki etkileşim ortaya konulmuştur. Kuramsal olarak hikâye anlatıcılığı ve kültürden beslenen bu çalışma, nitel desen temel alınarak içerik analizi tekniği ilkeleri benimsenerek yapılmıştır. Bunun yanı sıra araştırmanın kuramsal altyapısı için literatür taramasından da yararlanılmıştır. Çalışmanın evreni dijital hikâye anlatıcılarıyken, örneklem olarak 2017-2018 yıllarında YouTube tarafından belirlenen dört farklı kültüre mensup değişim elçisi seçilmiştir.