Üniversal rezin kompozitlerin mikrosertliği, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi üzerine farklı ağız gargaralarının etkileri - Ayşenur Bulut; Cansu Dağdelen Ahısha; Oya Bala; Sinem Akgül (Acta Odontologica Turcica)
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, üç farklı üniversal rezin kompozitin (Omnichroma, G-aenial A’chord ve Charisma Diamond One) mikrosertliği, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi üzerine farklı ağız gargaralarının (Andorex ve Listerine Cool Mint) etkisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada kullanılan rezin kompozitlerin her biri için 30 adet olacak şekilde toplam 90 adet örnek hazırlandı, sonrasında yapay tükürükte 24 saat bekletildi. Başlangıç mikrosertlik ölçümleri Vickers sertlik ölçüm cihazı, yüzey pürüzlülük ölçümleri profilometre cihazı ve renk ölçümleri ise spektrofotometre cihazı kullanılarak yapıldı. Sonrasında, hazırlanan örnekler rastgele üç gruba ayrıldı. Grup 1’deki örnekler yapay tükürük içinde, Grup 2’deki örnekler Andorex ağız gargarasında, Grup 3’teki örnekler Listerine Cool Mint ağız gargarası içerisinde 24 saat bekletildi. Takiben, her örneğin mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk ölçümleri tekrar alındı. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile istatistiksel olarak p<0.05 anlamlılık düzeyinde analiz edildi. BULGULAR: Tüm üniversal rezin kompozitler ağız gargaraları içerisinde bekletildikten sonra mikrosertlik değerlerinde azalma, yüzey pürüzlülük değerlerinde ise artış olduğu gözlendi (p<0.05). En fazla renk değişimi, Andorex ağız gargarası içerisinde bekletilen gruptaki örneklerden elde edildi. Andorex ağız gargarası içerisinde bekletilen Omnichroma ile hazırlanan örneklerin renk değişimi diğer gruplara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). SONUÇ: Üniversal rezin kompozitlerin mikrosertliği, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişiminde kullanılan ağız gargaralarının içerikleri rol oynayabilir.