Lideratge digital en l’educació: una revisió dels últims 50 anys - Aurelio Villa Sánchez; Evelyn Pizarro Fuentes (Revista d'Innovació Docent Universitària)
El lideratge educatiu i l'adopció tecnològica són temes de creixent interès, una tendència que es reflecteix en la integració de terminologies avançades en l'àmbit educatiu. Segons la UNESCO (2021), el 70% dels directors d'escoles, en països desenvolupats, consideren essencial la formació en lideratge tecnològic per millorar la qualitat educativa. Mentre que, a Amèrica Llatina, només el 35% de les escoles compten amb programes de formació en aquesta àrea, excepte en països com Xile i l'Uruguai que estan a l'avantguarda. L'estudi té una metodologia mixta que inclou una revisió exhaustiva de la literatura i una anàlisi qualitativa. L'objectiu d'aquest estudi és analitzar la influència del lideratge digital en l'adopció de noves tecnologies educatives a les escoles, i els objectius específics són: conèixer l'estat actual dels articles referents al lideratge digital, identificar els desafiaments i oportunitats que la tecnologia digital presenta en l'àmbit educatiu, i avaluar la relació entre les pràctiques de lideratge digital i la taxa d'adopció de noves tecnologies educatives a les escoles. Les troballes indiquen que la formació en lideratge tecnològic és crucial per millorar la qualitat educativa, ja que les escoles amb líders que la promouen i l'adopten tenen un 30% més de probabilitats de millorar els seus resultats acadèmics. Així es veu a Espanya, on la participació en programes d'alfabetització digital ha crescut notablement, i l'ús de tecnologies emergents, com la intel·ligència artificial, està en augment. La relació entre el lideratge digital i els resultats acadèmics és evident, per la qual cosa una major inversió en programes de desenvolupament professional i la promoció d'una cultura d'innovació tecnològica poden ampliar significativament les probabilitats d'èxit en la implementació de noves eines digitals.