ПРОМАШЕНА ИСТОРИЈА БОСНЕ (И ХЕРЦЕГОВИНЕ) ОБЈАВЉЕНА У КЕМБРИЏУ И ЊЕНЕ РЕЦЕНЗИЈЕ - Драгиша Д. Васић (Srpski Istorijski Časopis)
Предмет критичке анализе је књига A Concise History of Bosnia (Сажета историја Босне) британске историчарке Кети Кармајкл. Из двојене су очигледне, бројне, разноврсне и крупне грешке. Уочена је главна теза књиге о „босанској цивилизацији“ у име које су у историји Босне (и Херцеговине) маргинализовани и дехуманизовани Срби и, у мањој мјери, Хрвати. Tа теза припада оријенталистичком и/или балканистичком дискурсу који је у континуитету развијан од XIX вијека, а нарочито у вријеме пропасти Југославије и у постјугословенском периоду. Анализиране су и рецензије књиге, које су ријетке, имајући у виду углед издавача (Кембриџ јуниверсити прес), и углавном негативне.