El règim lingüístic - Jaume Vernet Llobet (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
En aquest text s’exposa l’evolució del règim lingüístic i els seus continguts bàsics a Catalunya. Després de la introducció s’exposa la relació del règim lingüístic i l’autogovern, així com la regulació fonamental de les llengües a través de les normes estatutàries. També se citen els elements configuradors de la ordenació normativa d’una llengua, en el supòsit d’un ens subestatal, qualitat que restringeix l’abast de decisió de la Generalitat. Es defineix el procés de normalització lingüística que es desenvolupa normativament i que és necessari per revertir l’absència o menyscapte de la llengua pròpia en determinats àmbits. Seguidament s’examina la qüestió de la competència lingüística sobre el règim lingüístic; després, es tracten les nocions de llengua pròpia i llengua oficial; a continuació es resumeix la projecció sectorial d’aquests principis en els àmbits de les administracions i la funció pública, l’ensenyament, els mitjans de comunicació, l’àmbit socioeconòmic i la toponímia i l’antroponímia, i es finalitza amb la referència al règim jurídic de l’occità.