Harold Pinter’ın Git-Gel Dolap Adlı Oyunu Üzerinden Absürd Tiyatro’da Komiğin İşlevselliği - Gamze Şentürk (Theatre Academy)
1939-1945 yılları arasında gerçekleşen İkinci Dünya Savaşı, insanların hayatında büyük yıkımlara sebep olmuştur. Çok sayıda insanın ölümüne ve hayatta kalanlarınsa büyük zararlar görmesine neden olan savaş, ayrıca insani değerlerin çöküşüne ve inançların yitimine yol açmıştır. İnsanlar umutsuzluk, güvensizlik, endişe, korku ve anlamsızlık hisleri eşliğinde savaşın beraberinde getirdiği acı ve yıkımla baş etmeye çalışırken bir yandan da yaşam gerçeklerini anlamak için uğraş vermişlerdir. Savaş gerçeğiyle yüzleşmeye zorlanan insanlar, büyük bir varoluş sorgulaması ile karşı karşıya kalmıştır. Bu savaş deneyiminin etkisiyle, insanın Tanrı tarafından dünyaya fırlatıldığı ve Tanrısının onun varlığına kayıtsız kaldığı inancı öne çıkıp Varoluşçuluk akımı gelişmiştir. Varoluşçuluk akımının tiyatrodaki yansıması ise Absürd Tiyatro ile olmuştur. Absürd Tiyatro insanın büyük trajedisini, yani saçma ama acı olan yaşam gerçeğini komiğe başvurarak trajikomik bir üslûpla ele almıştır. Samuel Beckett, Eugène Ionesco, Jean Genet, Arthur Adamov ve Harold Pinter gibi absürd oyun yazarları komiğin sırtına yükledikleri derin anlamlarla insanlık durumunu ortaya koymaya çalışmışlardır. Bu makalede Absürd Tiyatro’da komiğin işlevselliğinin çağdaş İngiliz oyun yazarı Harold Pinter’ın Git-Gel Dolap [The Dumb Waiter, 1957] adlı oyunu üzerinden tartışılması planlanmaktadır.