Filozofija u učionici - Aleksandar Milanković (A Priori)
U radu ispitujemo opšte i specifične pretpostavke metodike nastave filozofije u perspektivi komunikativnosti filozofije i posredovanja između njenog naučnog jezgra i učionice. U prvom koraku dajemo pregled literature o nastavi filozofije u poslednje tri decenije u Republici Srbiji - kako ispitivanja njene istorije, tako i proučavanja intrinsično didaktičkih i metodičkih pitanja i problema. Potom ispitujemo opšte didaktičke postavke, kao i specifične probleme metodike nastave filozofije i postavljamo skup pitanja o mogućnostima njenog teorijskog zasnivanja. U trećem koraku ispitujemo problem korelacija i međupredmetnog povezivanja filozofije sa drugim školskim predmetima i ukazujemo na njihove pedagoške i filozofske osnove. Na kraju izvodimo zaključak o metodici nastave filozofije kao o teoriji komunikacije filozofije sa drugim domenima nauke, umetnosti i kulture, kao i školskog i svakodnevnog života. Proučavanje i razvoj metodike nastave filozofije su proučavanje i razvoj procedura, metoda i sredstava komuniciranja tvrdog naučnog jezgra filozofije sa drugim oblastima, proučavanje procesa posredovanja i saobraćanja između filozofije i škole, istraživanje gipkosti, elastičnosti i fleksibilnosti filozofskih pojmova i teorija i ispitivanje mogućnosti zbližavanja filozofije sa čovekom. Metodika nastave filozofije proučava otkrivanje i stvaranje veza, pristupnih tačaka i čvorišta u kojima filozofski problemi postaju poznati i prisni, u procesu artikulisanja samosaznanja, razvoja interpersonalne i intrapersonalne komunikacije i svesnog oblikovanja životnog iskustva.