SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİVE HASTANE TERCİH NEDENLERİARAŞTIRMASI: KONYA ÖRNEĞİ - Muammer Zerenler; Adem Öğüt (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sağlık ve sağlık hizmeti sunumu, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yaratılmasında ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin düzeyi, ülkelerin sosyo-ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyinin de bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Sağlık hizmetleri, sunumu, finansmanı, tedarik süreçleri ve paydaşlarıile ayrıayrıanaliz edilmesi gereken çok boyutlu ve kapsamlısüreçlerden oluşmaktadır. Bu bakımdan, sağlık kurumlarının verdikleri hizmetlerin kalitesinin ölçülebilmesi, bu süreçlerin bütünsel bir yaklaşımla ele alınmasınıgerektirmektedir. Bu çalışmada; hastanelerden hizmet almışbireylerin algıladıklarısağlık hizmeti kalitesi ve hastane tercih nedenlerinin araştırılmasıamaçlanmıştır. Konya İli Büyükşehir Belediyesi sınırlarıiçinde faaliyetlerini sürdürendördü kamuya ait toplam on hastaneden hizmet almıştoplam 374 hasta üzerinde bir anket uygulamasıgerçekleştirilerek elde edilen veriler istatistiksel değerlendirmelere tabi tutulmuşve araştırma bulgularımukayeseli biçimde irdelenmiştir.