TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Aynur Toraman; İlker Çarıkçı; Tahsin Akçakanat (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada sağlık alanında önemli görevleri üstlenen hekimlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini; 2014 yılı Nisan ayında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışan 149 hekim oluşturmuştur. Veriler Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanılmıştır. Hekimlerin SYBDÖ II alt boyutlarından aldıkları en yüksek puanlar Kişilerarası İlişkiler boyutu (25.59±3.66) ve Manevi Gelişim boyutu (25.15±3.52) olarak karşımıza çıkmaktadır. Hekimlerin SYBDÖ II toplam puan ortalamaları ise 105.25±14.52 olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda SYBDÖ II’den alınabilecek en fazla puanın 172 olduğu göz önüne alınırsa, araştırma kapsamına giren hekimlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının orta seviyede olduğu söylenebilir. Hekimlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği alt boyutlarından elde ettikleri puanlar cinsiyetlerine medeni hallerine ve sigara kullanım durumlarına göre anlamlı farklılık göstermektedir.Sonuç olarak sağlık alanındaki yüksek bilgi düzeylerine rağmen hekimlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını tam manası ile uygulamadıkları görülmüştür.