Hihetünk-e komolyan és őszintén abban, hogy vannak asztalok? - Dániel Kodaj (Elpis)
A tanulmány egy analitikus metafizikai vita struktúráját elemzi, és ebből próbál metafilozófiai tanulságokra jutni, Tőzsér Jánosnak arra az állítására reflektálva, hogy a filozófiai vitákat jellemző tartós disszenzus miatt nem hihetünk komolyan és őszintén egyetlen filozófiai elméletben sem. Az elemzett vita tárgya röviden az, hogy léteznek-e hétköznapi tárgyak (pl. asztalok), vagy csak hétköznapi alakzatokba rendeződött elemi részecskék vannak. Hat elméletet mutatok be, melyek választ kínálnak erre a kérdésre, és jelzem, miért végződik patthelyzettel a vitájuk. Amellett érvelek, hogy ez a patthelyzet, bár látszólag feloldhatatlan, korántsem annak a jele, hogy jogunk lenne megkérdőjelezni a filozófiai tudást.