Akran Baskısını Azaltmada Grupla Psikolojik Danışmanın Etkililiği - Nurten Sargın; Berna Çetinkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada grupla psikolojik danışma yoluyla akran baskısıuygulayan lise öğrencilerinin uyguladıklarıbaskıazaltılmaya çalışılmıştır. Araştırma Konya ili Cihanbeyli ilçesinde bir lisede öğrenim gören lise birinci sınıfta tamamıerkek, toplam 24 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Örneklem seçiminde öğretmen, yönetici ve arkadaşgörüşlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada Esen 2002 tarafından geliştirilen akran baskısıölçeği kullanılmıştır. Çalışmada araştırmacılar tarafından eklektik bir yaklaşımla geliştirilmiş8 hafta süren 8 oturumla grupla psikolojik danışma uygulamalarıgerçekleştirilmiştir. Uygulama sonucunda geliştirilen programın akran baskısının azaltılmasında etkili olduğu bulunmuştur.