İLM-İ BELÂGAT DAİRESİNDE KASÎDE-İ BÜRDE -ZÜBDETÜ’Ş-ŞURÛĤI’T-TÜRKİYYE ÖRNEĞİ- - Kenan Mermer (İslami İlimler Dergisi)
Klâsik şerh geleneğiiçerisinde bir eser kaleme alındığında, haysiyeti, değeri itibarıyla birte’lîften farklı addedilmez. Bir eseri anlamak ve başkalarının daha iyianlayabilmesi için şerh etmek, metnin müşkülünü çözmek, başlı başına bir kıymettaşır. Şârih, bir vechesiyle şu ya da bu eseri, en iyi anlayan kişi olduğuiddiasında bulunan; başka bir vechesiyle, geleneğe yeni bir halkaylaeklemlenerek, bilmek ile olmak arasında seyahat edendir. Şârih izah faaliyetiiçerisinde bulunurken bazı şeyleri yalnızca ima ve işaret etmekle iktifa eder.Özellikle lafzî ve manevî sanatları ihtiva eden ilm-i bedî’e dair böyle biricra söz konusudur. İmâm Bûsîrî’nin Kasîde-i Bürde’si şöhret-efzâ bir eserdirve elsine-i selâsede terceme ve şerhleri mevcuttur. Mustafa b. Ahmedel-Bosnevî’nin Zübdetü’ş-Şurûĥı’t-Türkiyyeisimli şerhi bahsi geçen geleneğe ait bir şerhtir. Makalemizde mezkûr şerhmerkezinde ilm-i bedî’e dair lafzî ve manevî sanatlar tablolar hâlindegösterilmiş; böylece şârihin fehmetme halkasına eklemlenmeyeçalışılmıştır.