اثر تنش خشکی و تراکم بوته بر عملکرد، اجزاء عملکرد و برخی خصوصیات ریخت‌شناسی لوبیا چیتی رقم C.O.S.16 در منطقه یاسوج (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور بررسی اثر تنش خشکی وتراکم بوته بر عملکرد و خصوصیات ریخت‌شناسی لوبیا چیتی رقم C.O.S.16آزمایش مزرعه‌ای در سال 1389 در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری معمولی، تنش خشکی در مرحله رویشی و زایشی پس از 90 میلی‌متر تبخیر آب از سطح تشتک تبخیر کلاس A، به‌عنوان عامل اصلی و 4 سطح تراکم 15، 25، 35 و 45 بوته در مترمربع عامل فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که برهم‌کنش تنش خشکی و تراکم بوته بر صفات وزن صددانه، ارتفاع بوته، تعداد شاخه‌های فرعی، شاخص برداشت، عملکرد زیست‌توده و دانه معنی‌دار بود. تیمار آبیاری معمولی درتراکم 35 بوته در مترمربع، بیش‌ترین عملکرد زیست‌تودهو دانه را به‌ترتیب برابر 11235 کیلوگرم ماده خشک و 3368 کیلوگرم دانه لوبیا در هکتار نشان داد، که با تیمار 45 بوته در مترمربع تفاوت معنی‌داری نداشتند. تراکم 35 و 15 بوته در مترمربع به‌ترتیب بیش‌ترین و کم‌ترین عملکرد دانه و کارایی مصرف آب آبیاری را در شرایط تنش خشکی در مرحله رشد رویشی و زایشی به خود اختصاص دادند. در کل تراکم 35 بوته در مترمربع در شرایط بدون تنش و 25 بوته در مترمربع در همه سطوح تنش، بیش‌ترین عملکرد را نشان داد.