Entegrasyon veya İzolasyon : Gelecekte Arşivcilik Eğitimi Nasıl Yapılandırılmalı ? - İshak Keskin (Türk Kütüphaneciliği)
Makalenin konusunu Almanya da yeni oluşturulmuş olan ‘Potsdam Modeli’ne karşı yöneltilen eleştiriler ve burada niçin farklı bir eğitim yürütüldüğüne ilişkin verilen yanıt oluşturmaktadır. Arşivcilik eğitiminin nasıl yürütülmesi gerektiği konusu 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren artan bir hızla tartışılmaktadır. Ortaya çıkan bilimsel, toplumsal ve teknolojik gelişmeler, bilgiyi düzenleyen bilim dalları arasında bir yakınlaşmayı doğurmuştur. Almanya’da hayata geçirilmiş olan Potsdam Modeli arşivcilik, kütüphanecilik ve dokümantasyon eğitiminde yeni bir yapılanma için bir örnektir. Burada eğitim, üç bilim dalına yönelik ortak bir programla başlamakta, ardından da bilim dallarına göre uzmanlık eğitimi verilmektedir. Ancak bu uzmanlık eğitimi sırasında, sözgelimi arşivciliği ana branş olarak seçen bir öğrenci, kütüphaneciliği veya dokümantasyonu yan branş olarak okumak zorundadır.Bu tip bir eğitim, örneğin dokümantasyon biliminin önemli rol oynadığı basın- yaym arşivleri, iş dünyası arşivleri vs. için son derece gereklidir. Böylelikle, buradaki eğitim hem devlet ve hem de bunun dışında kalan diğer kurum ve kuruluşların gereksinimlerini karşılayabilecek arşivci yetiştirmeyi amaçlamıştır. Bu model kısaca ‘ortak’ ancak ‘esnek’ kelimeleri ile özetlenebilir.