MUHASEBENİN SOSYAL SORUMLULUK KAVRAMI AÇISINDAN KÜÇÜK ve ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDE, KURUMSAL YÖNETİM ANLAYIŞININ ALGILANMA BİÇİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Baki Yılmaz; Alper Tunga Alkan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kurumsal yönetim anlayışı, son yıllarda bütün dünyada uygulanan, üzerinde tartışılan kavramlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumsal yönetim, şirketlerin şeffaflık, adil olma, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde faaliyet gösterebilmelerini sağlamaya yönelik ve özellikle ABD’de yaşanan şirket skandallarısonrasında tüm dünyada gündeme gelen bir kavramdır. Dünya’da kurumsal yönetimle ilgili değişik yaklaşımlar oluşturulmuştur. Bütün bu yaklaşımların temelinde sosyal sorumluluk kavramıön plana çıkmaktadır. Çalışmamızda küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurumsal yönetim anlayışının algılanma biçimi, muhasebenin sosyal sorumluluk kavramıaçısından irdelenmektedir.